Pieker

 

 kerstpieker

 

In tijden dat de piek op de boom piekt en wij vooruitzien naar het nieuwe jaar, is het goed stil te staan bij de pieker. Voor zover het om de werving van financiën gaat, is zo iemand in cultuurland zeldzaam. Een pieker piekt als er gepiekt moet worden. Hij spinst hij op de momenten dat hij moet toeslaan. Is constant op zoek naar de geweldige vondst die het project een eigen karakter geeft. Staat altijd klaar voor de scherpe draai in het gesprek. De rake snaar.

Het lijken toevalstreffers, maar schijn bedriegt. Van lukraak is hier geen sprake. Om met zo’n piek te kunnen pieken moet de pieker vaak piekeren. Voor de één een last, voor de pieker een lust. Voor dat piekeren heeft hij alle, echt alle feiten verzameld en uitgepluisd, onontgonnen combinaties gelegd, bijzonderheden gezocht, oplossingen gevonden, vrijwel altijd verworpen en slechts een enkele keer aanvaard. Dan pas, ja alleen dan pas, kan hij op scherp staan.

Van al dat gepieker wil de pieker nog wel eens lang wakker liggen. Niet van spanning, of uit frustratie, maar omdat hij weet dat hij, als hij aanhoudt, uiteindelijk zal vinden. Hem deert de korte nachtrust niet. Want als het moment zich voordoet, als dat ooit gebeurt, krijgt de pieker zijn beloning voor die gemiste slaap.

Dat weet hij. Hij alleen.

Die kennis zet hij in voor cultuurmakers. Zij willen het beste, gaan niet voor minder. Wat in 2014 al geweldig was, moet in 2015 nog beter. Bij zulke ambities hoort een pieker.

Maak van 2015 een piekend jaar en zet een pieker op uw projecten.